Dit heeft alles te maken met het feit dat we onze Belgische herders in mei van dit jaar op BARF hebben gezet. BARF? Ja inderdaad BARF (bones and raw Food). Onze eerste 2 Belgische herders zijn beiden overleden aan maagkanker. Na het lezen van allerlei onderzoeken en de onderzoeken die dokter Mandigers al jaren verricht over de link tussen brokken en kanker, zijn wij ook radicaal omgegaan op rauw voer en het gaat perfect. En, omdat we onze honden dus op puur hebben gezet, zijn we zelf ook wat meer aan het nadenken gegaan over onze voeding. Vlees at ik al ruim 6 jaar niet meer. Reden dieronvriendelijke praktijken en het smaakt niet. Mijn man en zoon aten wel vlees maar alleen dat van Schotse Hooglanders van "Het Drents Landschap" waar wij donateur van zijn.
Sinds 2 maanden zijn wij volgens het "Paleo principe" gaan leven, geen granen, zuivelproducten en onnatuurlijke suikers meer. Bijna alles is biologisch wat we eten en geen producten meer waar van alles aan E-nummers en andere rotzooi is toegevoegd. En het bevalt ons fantastisch, Erik mist af en toe een snoepje en ik een stukje kaas maar verder is het geweldig om weer zo puur met eten bezig te zijn. En dan ga je ook op zoek naar ouderwets lekker vlees, hooglander hadden we al. Per toeval kwam ik op de markt van Hardenberg Fake Mulder tegen met zijn biologische waren, waaronder grote kippen en bentheimer scharrelvarken. Dit eens uitgeprobeerd en dat was zo'n verademing om weer puur vlees met spek en vet en dus heel veel smaak te eten, of dat ik weer bij mijn oma aan tafel zat.
Maar wat heeft dit nu met mangalitza's te maken? Wel, het volgende. We gaan proberen zo zelfvoorzienend mogelijk te leven, ook naar de toekomst gericht. We hebben 8 jaar geleden 15 hoogstamfruitbomen en 19 laagstamfruitbomen, allen ouderwetse rassen, aangepland. En het fruit is heerlijk kersen, pruimen, peren, appels. Onze zelfverbouwde groenten en fruit inmaken, zodat we zo weinig mogelijk hoeven te kopen en we weten wat we eten. Want, het is toch van de zotte dat er slachtafval in ons brood en door allerlei andere gewassen wordt gedaan. Groenten en fruit zijn nog maar kort te bewaren, reden, te veel gier en kunstmest. Alles wordt bespoten en smaak heeft het weinig tot niet.
En dus, hebben we besloten om ook een kleine kudde mangalitza's te gaan houden.
Hiervan zullen we de biggen verkopen en de borgjes eventueel na 2 jaar slachten en/of verkopen, zodat we onze eigen vleesvoorraad hebben.
Waarom het ras mangalitza's en geen ander ras zoals de bentheimer bijvoorbeeld dat komt in de volgende blog tersprake.
Tot de volgende keer.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten