Hier kun je ons volgen in onze opzet om Mangalitza's te gaan fokken. We willen ze hier rond laten scharrelen op het land van onze boerderij (ruim anderhalve hectare) in Drenthe. Wij hebben ook nog ruim 25 pauwen, parelhoenders, kippen, nederlandse landgeiten en 2 groenendaelers en 3 tervuerense herders en een poes.

maandag 28 oktober 2013

Mangalitza Historie

De Mangalitza ook wel wolvarken en mangalica genoemd, is het enige oorspronkelijke Europees varkensras dat zo’n 200 jaar onveranderd is gebleven. Het is een oud spekzwijn ras dat afkomstig is uit Hongarije en Servië.

 Een reden waarom het Mangalitza niet meer zo populair was: ze moeten kunnen wroeten en verdragen geen kleine hokken zonder vrije uitloop. 



Mangalitza’s krijgen tussen de 4 en 8 biggen. Dat is veel minder dan bij de andere rassen. Ze zijn ook veel later geslachtsrijp en pas met 1 ½ jaar klaar voor de slacht.
 
Het Mangalitza varken heeft bijzonder goede moeder-eigenschappen en is heel sociaal! De beer (mannelijk varken) kan erbij blijven als de biggen geboren worden en is ook heel zorgzaam voor de biggen. Dat de Mangalitza nog het enige oervarken is, kun je zien omdat de biggen nog een “pyama" (streepjes) aan hebben. Net zo als bij hun voorvaderen, de wilde zwijnen.

Ze zijn ook zeer resistent tegen ziektes. De Mangalitza’s zijn sterk behaard en hebben in de winter zelfs lang krullend haar, wat ze lekker warm houdt. Daarom noemen sommige mensen het ook een ‘wollvarken of woelvarken.

Ook hebben ze een donkere huid, wat hen in de zomer weer goed beschermd tegen zonnebrand. Het ras is buitengewoon goed bestand tegen strenge kou en hitte.

 Het is daarom een zeer sterk en gezond ras. Mangalitza’s hebben, mits ze goed gehouden worden, een heel rustig, lief en sociaal karakter. De zeugen werpen drie tomen (worpen) in twee jaar van gemiddeld acht biggen. Zij dragen net als alle varkensrassen: 3 maanden, 3 weken en 3 dagen dus ca 116 dagen.

 Van het Mangalitza is nog maar een gering aantal op de hele wereld over! Ze waren in 1970 bijna uitgestorven. Gelukkig komt daar nu verandering in.





Bron: (en voor meer informatie over dit bijzondere ras) mangalitzablog.com

Geen opmerkingen:

Een reactie posten