Hier kun je ons volgen in onze opzet om Mangalitza's te gaan fokken. We willen ze hier rond laten scharrelen op het land van onze boerderij (ruim anderhalve hectare) in Drenthe. Wij hebben ook nog ruim 25 pauwen, parelhoenders, kippen, nederlandse landgeiten en 2 groenendaelers en 3 tervuerense herders en een poes.

donderdag 5 december 2013

Sinterklaas

 

Marsepeinen varkens met Sinterklaas
 
 

Het zwijn/varken speelt in die symboliek een belangrijke rol. Het is het beeld van de lente en de zonneschijn waar men in deze midwintertijd naar uitkijkt.
Een varken in de winter houden, was voor de mensen in onze streken heel belangrijk om de winter goed door te komen. Een varken leeft van restafval en was goedkoop om te houden.
 Als de mensen door de voedselvoorraad heen waren konden ze door het eten van het varken gezond en wel de winter doorkomen.
De varkens(koppen) van marsepein doen denken aan geluksvarkens die men aan de Noorse god Freyr offerde. In de mythologische verhalen reed Freyr op een wild zwijn.
De Duitse uitdrukking "Schwein haben" (geluk hebben, boffen,) herinnert nog aan het oude volksgeloof.
Het varken was aan Freyr gewijd en op het Sinterklaasfeest, dat misschien als 'verschoven' winterfeest is te beschouwen, zijn de zwijnen door marsepeinen varkens vervangen.
Aan Freyr als god van rijkdom en vruchtbaarheid herinneren nog de spaarvarkens. Marsepein is van amandelnoten gemaakt en verwijst dus ook naar de vruchtbare levenszaden.


Freyr de broer van Freya de godin van de vruchtbaarheid
 
Ik wens iedereen een gezellige Sinterklaasavond toe.

1 opmerking:

  1. Aan de rand van ons bos staat een varkensstalletje. De ouders van de man waar we dit huis van kochten, hadden daar elk jaar twee varkens voor de winter. De buren hadden ook zo'n stalletje met varkens. Dus ja, ook hier om de winter door te komen.
    Groetjes,
    Gonny

    BeantwoordenVerwijderen