Hier kun je ons volgen in onze opzet om Mangalitza's te gaan fokken. We willen ze hier rond laten scharrelen op het land van onze boerderij (ruim anderhalve hectare) in Drenthe. Wij hebben ook nog ruim 25 pauwen, parelhoenders, kippen, nederlandse landgeiten en 2 groenendaelers en 3 tervuerense herders en een poes.

vrijdag 8 november 2013

Zoelen

Zoelen wat is nu weer zoelen en dan bedoel ik niet het plaatsje Zoelen in de Betuwe ;)

Nee zoelen is letterlijk een modderbad nemen om af te koelen en te beschermen tegen insekten en ander ongedierte.

 

Varkens moeten de beschikking hebben over een vennetje of plassen en dan niet alleen om uit te drinken maar ook voor het nemen van een heerlijk modderbad. Het "zoelen" dient ter verkoeling, omdat varkens en wilde zwijnen heel slecht tot niet kunnen zweten.

Bij warm weer wordt dan ook veel meer gezoeld dan bij koud weer. De modderkorst die door het zoelen op de huid ontstaat, geeft de varkens bovendien een goede bescherming tegen vliegen en muggen. Door hun korte nek en staart zijn ze namelijk slecht instaat om insecten te verjagen.

Modder helpt daarin tegen ook goed tegen parasieten, omdat deze vast komen te zitten (zoals luizen) en stikken (zoals mijten) en als de modder dan is opgedroogt gaan ze opzoek naar bomen of andere schuurplaatsen waaraan ze zich dan lekker gaan schuren.

Frislingen leren van hun moeder al in de tweede week na de geboorte om te zoelen en te schuren.

Het is prachtig om te zien hoe ze zich onderdompelen en genieten van het bad.






Geen opmerkingen:

Een reactie posten