Hier kun je ons volgen in onze opzet om Mangalitza's te gaan fokken. We willen ze hier rond laten scharrelen op het land van onze boerderij (ruim anderhalve hectare) in Drenthe. Wij hebben ook nog ruim 25 pauwen, parelhoenders, kippen, nederlandse landgeiten en 2 groenendaelers en 3 tervuerense herders en een poes.

maandag 11 november 2013

Rotte

En dan niet als in appels ;). Nee een Rotte staat voor een groep en wel een groep wilde zwijnen dan wel varkens.

Het gedrag van mangalitza's lijkt in alle opzichten nog veel in dat van hun wilde voorouders. Als je de varkens de vrijheid geeft dan gedragen ze zich als zwijnen. Wilde zwijnen zijn groepsdieren, enkele zeugen (gezusters) van een zelfde worp vormen samen met hun frislingen en overlopers (oudere frislingen) een hechte familiegroep en die heet dus een Rotte.

Everzwijnen daarentegen leiden een eenzaam zwervend bestaan en sluiten zich alleen in de bronstijd bij de rotte aan. Terwijl bij de mangalitza's de beer juist wel bij de groep blijft en waakt over de frislingen.

 Misschien als ze echt in het wild zouden leven wellicht dat de jonge beertjes dan ook zouden worden verstoten en solitair door het leven moeten gaan totdat het weer bronstijd is. In gevangenschap moeten ze zich willens en wetens aanpassen met alle gevolgen van dien.

Tanden knippen, de staart couperen, castreren enz enz.



                                             De kudde Mangalitza's van Barbara in Ermelo

Geen opmerkingen:

Een reactie posten