Hier kun je ons volgen in onze opzet om Mangalitza's te gaan fokken. We willen ze hier rond laten scharrelen op het land van onze boerderij (ruim anderhalve hectare) in Drenthe. Wij hebben ook nog ruim 25 pauwen, parelhoenders, kippen, nederlandse landgeiten en 2 groenendaelers en 3 tervuerense herders en een poes.

donderdag 20 februari 2014

Reuzel


Vorige week heb ik voor het eerst wat vlees besteld van een mangalitza. 
Saucijsjes een kilo procureur een kilo buikspek en een kilo reuzel.
 Reuzel zul je denken, ja reuzel.

Ik ga weer net zo bakken en braden als mijn oma deed met REUZEL.


Reuzel of smout is dierlijk vet, voornamelijk afkomstig van de varkensbuik.
Reuzel wordt verkregen door het spek te smelten.

Wat overblijft is het gesmolten vet en niet-smeltbare restjes, de zogenaamde kaantjes. Reuzel kan ook afkomstig zijn van niervet. Het werd gebruikt om op het brood te smeren, zoals tegenwoordig de boter, of verwerkt in stroopvet.

 Ook was het bruikbaar om vlees in te braden. Een andere toepassing was als smeermiddel voor (houten) machines, bijvoorbeeld molens en de assen van karren, waarbij reuzel van niervet de beste smeereigenschappen heeft. Vet van runderen en schapen wordt talg genoemd.

Reuzel werd ook wel gebruikt bij mensen die griep hadden of flink verkouden waren. Door de torso in te smeren met reuzel werd het lichaam geïsoleerd en werkte het als een soort van dikke huid om het extra warm te krijgen en de koorts, griep of verkoudheid uit het lichaam te zweten. bron wikipedia.

De reuzel net geleverd.

 
In de pan gedaan
 
 
 De hele middag laten pruttelen op de kleine pit zodat het vet langzaam vrij komt.
De kaantjes heb ik sávonds in de zuurkoolstampot gedaan.
Heerlijk en eerlijk eten zonder toegevoegde rotzooi. 
 
 
 
 
Dit is het eindresultaat één van de potjes vol smeerbare reuzel goed voor de boterham, om in te bakken en braden of om kloven in handen en voeten mee in te smeren.
Deze pot staat bij het fornuis en de anderen staan veilig opgeborgen in de koelkast.
 
 

Het vet is met geen andere vet te vergelijken!!
Dit vet is zo gezond omdat het heel veel onverzadigde vetzuren, Omega 3 en 6 bevat.
Dus hetzelfde en zelfs meer als wat in vette vis te vinden is.
 En het vlees is cholesterol arm.


Eet smakelijk

2 opmerkingen:

  1. Hee wat leuk, wij bakken ook alles in reuzel hier, hartstikke lekker!

    Dit voorjaar komen onze varkens ook, Mangalica;s (ja wij schrijven het anders in Hongarije) of een kruising daarvan. Leuke blog!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Mijn vader zei het altijd al en ik geloof er ook in: Niets lekkerder dan gebraden in z'n eigen vet. Maar ook om andere dingen in te braden!

    BeantwoordenVerwijderen